přílohy ze zeleniny

13.04.2010 16:46

TÉMA :  ZELENINOVÉ  PŘÍLOHY

  

Zeleninové  přílohy  jsou  nenahraditelnou  součástí  vašich  jídelních  lístků.  Podáváme  v podobě  oblohy,  přílohy  k masovým,  drůbežím,  rybím  a  vaječným  pokrmům.

 

Dělení zeleninových příloh :

Ø      vařené

Ø      dušené

Ø      zadělávané

Ø      jednoduché saláty

 

Vařená  zelenina

 

Způsoby vařené zeleniny – anglický, francouzský, italský, polský.

Zeleninu vaříme v tekutině nebo na páře.

Dbáme na správnou předběžnou úpravu.

Ve všech způsobech vaříme zeleninu v celku (chřest), na růžičky (květák, brokolice) nebo krájené na kolečka, plátky, kostičky.

 

Anglický způsob – vařená zelenina se podává s plátkem syrového másla.

Francouzský způsob – vařená a pak krátce podušená na másle.

Italský způsob – vařená a krátce podušená na  olivovém oleji.

Polský způsob – vařená se podává sypaná POLONÉZOU - na másle osmažená strouhanka.

KO:

1)                 Jaké známe způsoby vaření zeleniny?

2)                 TP anglický způsob vaření zeleniny.

3)                 Co je to polonéza?