přílohy ze zeleniny
TÉMA : ZELENINOVÉ PŘÍLOHY
Zeleninové přílohy jsou nenahraditelnou součástí vašich jídelních lístků. Podáváme v podobě oblohy, přílohy k masovým, drůbežím, rybím a vaječným pokrmům.
Dělení zeleninových příloh :
Ø vařené
Ø dušené
Ø zadělávané
Ø jednoduché saláty
Vařená zelenina
Způsoby vařené zeleniny – anglický, francouzský, italský, polský.
Zeleninu vaříme v tekutině nebo na páře.
Dbáme na správnou předběžnou úpravu.
Ve všech způsobech vaříme zeleninu v celku (chřest), na růžičky (květák, brokolice) nebo krájené na kolečka, plátky, kostičky.
Anglický způsob – vařená zelenina se podává s plátkem syrového másla.
Francouzský způsob – vařená a pak krátce podušená na másle.
Italský způsob – vařená a krátce podušená na olivovém oleji.
Polský způsob – vařená se podává sypaná POLONÉZOU - na másle osmažená strouhanka.
KO:
1) Jaké známe způsoby vaření zeleniny?
2) TP anglický způsob vaření zeleniny.
3) Co je to polonéza?