omáčky pokračování
Téma: Teplé omáčky k vařenému hovězímu masu
Tyto omáčky podáváme k vařenému hovězímu masu, ale také k vařeným vejcím, drůbeži, rybám, uzenému masu apod. Častou přílohou jsou houskový knedlík, vařené těstoviny, dušená rýže, vařené brambory a další.
Koprová omáčka - světlou jíšku zalijeme vývarem z masa, mlékem, rozšleháme a 1/2 hodiny provaříme. Přidáme smetanu, krátce povaříme, dochutíme solí, cukrem, octem a omáčku přecedíme. Nakonec do omáčky přidáme omytý jemně nakrájený kopr a syrové máslo.
Rajčatová omáčka - na oleji osmažíme nakrájenou cibuli, kořenovou zeleninu a divoké koření. Přidáme hladkou mouku a zvolna pražíme dorůžova. Zalijeme vodou a vývarem z masa, rozšleháme, přidáme celou skořici, nakrájený citron, rajčatový protlak a vaříme nejméně 1 hodinu. Provařenou omáčku dochutíme solí, cukrem, octem a nakonec ji procedíme.
Výbornou chuť docílíme, když část rajčatového protlaku nahradíme čerstvými rajčaty.
Křenová omáčka - světlou jíšku zalijeme vývarem z masa, mlékem, rozšleháme a 1/2 hodiny provaříme. Přidáme smetanu, krátce povaříme, dochutíme solí, cukrem, citronovou šťávu a omáčku přecedíme. Nakonec do omáčky přidáme jemně nastrouhaný křen a syrové máslo.
Okurková omáčka - světlou jíšku zalijeme vývarem z masa, mlékem, rozšleháme a 1/2 hodiny provaříme. Přidáme smetanu, krátce povaříme, dochutíme solí, cukrem, nálevem z okurek, octem a omáčku přecedíme. Nakonec do omáčky přidáme nakrájené okurky podušené na másle.
Žampionová omáčka - světlou cibulovou jíšku zalijeme vývarem z masa, rozšleháme a 1/2 hodiny provaříme. Přidáme smetanu, krátce povaříme, ochutíme solí, octem a omáčku přecedíme. Do omáčky přidáme očištěné nakrájené žampiony podušené na másle a ještě krátce provaříme.
Houbová omáčka - cibulovou jíšku s kmínem zalijeme vývarem z masa, rozšleháme, 1 hodinu provaříme a přecedíme. Sušené houby propláchneme, uvaříme, vývar přecedíme do omáčky, houby nakrájíme a vložíme do omáčky. Dochutíme solí.
KO:
1) Výše uvedené technologické postupy.