zeleninové přílohy
Téma: Dušená zelenina
Mrkev dušená - očištěnou mrkev krájíme na kostky nebo plátky, zalijeme vařící vodou, osolíme a dusíme. Zahustíme máslovou jíškou společně dodusíme zjemníme máslem, podáváme sypané sekanou petrželkou.
Špenát dušený - cibulovou jíšku zalijeme mlékem, vaříme do zhoustnutí, přidáme rozmražený špenát, sůl, česnek a dusíme 10 minut. Nakonec vmícháme vejce.
Zelí hlávkové dušené - očištěné zelí nakrájíme na nudličky, zalijeme vařící vodou, dusíme, přidáme sůl a kmín, zelí cedíme přidáme cibulovou jíškou. Ochutíme cukrem, octem a společně dodusíme.
Zelí kyselé - překrájíme, propláchneme, kyselé zelí zalijeme vařící vodou, poloměkké zelí cedíme, zahustíme cibulovou jíškou (strouhaným bramborem), ochutíme cukrem, dodusíme.
KO:
1) Výše uvedené TP.
Téma: Dušená zelenina
Kapusta dušená - očištěnou kapustu krájíme na nudle, spaříme, dusíme na cibulovo-slaninovém základu do poloměkka, zahustíme jíškou. Ochutíme solí a česnekem a dodusíme.
Další příklady:
Míchaná zelenina dušená - nakrájenou mrkev a kedlubny zalijeme vařící vodou, osolíme a dusíme. Téměř udušenou zeleninu zahustíme máslovou jíškou a dodusíme. Přidáme sterilovaný hrášek, vařené růžičky květáku a cukr. Nakonec zjemníme máslem. Sypeme sekanou petrželkou. Na přípravu možno použít i mraženou zeleninu.
Kedlubny dušené - oloupané kedlubny nakrájíme na polátky nebo kostky, podlijeme vodou a dusíme. Zahustíme máslovou jíškou, dodusíme. Zjemníme máslem.
Většinu těchto zeleninových příloh doplňujeme druhou přílohou a to vařenými brambory.
Zadělávaná zelenina
Zaděláváním zeleniny rozumíme přípravu vařené nebo dušené zeleniny, kterou podle druhu pokrmu zahušťujeme jíškou (zásmažkou), bešamelem nebo omáčkou velouté. Pokrmy se zjemňují máslem, smetanou, žloutky a ochucují se podle druhu zeleniny.
Bešamel – světlá máslová jíška zalitá mlékem, rozšlehaná, provařená a procezená.
Velouté – světlá máslová jíška zalitá vývarem B, rozšlehaná, provařená a procezená.
Zadělávaná míchaná zelenina – více druhů zeleniny uvaříme doměkka (mrkev, kedlubny, hrášek, květák, fazolové lusky) zahustíme bešamelem, ochutíme solí, muškátovým květem a zjemníme máslem popř. v mléce rozšlehaným vejcem.
Fazolové lusky na kyselo - fazolové lusky zbavíme vláken, překrájíme je a dáme vařit do menšího množství osolené vody. Zvlášť si připravíme bešamel, kterým lusky zahustíme. Ochutíme octem, cukrem a solí a krátce povaříme.
Fazolové lusky na smetaně s koprem - postup je stejný jako u fazolových lusků na kyselo, pouze pokrm zjemňujeme smetanou a přidáváme kopr.